Voor het aanbrengen van glasvezelbehang heeft u speciale lijm nodig. Deze glasvezellijm is in twee varianten te verkrijgen: kant-en-klaar en in poedervorm. Let bij het aanschaffen van glasvezellijm op de volgende eigenschappen:
- De hechtingskracht;
- De overschilderbaarheid;
- De afpelsterkte.
Glasvezellijm brengt u direct op de muur aan. Zorg er hierbij voor dat de baan net iets breder is dan de breedte van het behang.
Meer informatie over glasvezelbehang lijm en het aanbrengen ervan. |
Welke lijm gebruik ik?
Voor glasvezelbehang heeft u speciale lijm nodig. Het staat onder verschillende namen bekend, waaronder: glasvezellijm, glasweefsellijm en renovlieslijm. De lijm is speciaal voor glasvezel ontwikkeld en kent twee verschillende varianten. De eerste is de kant-en-klare emmer. Hiermee kunt u direct aan de slag gaan en heeft onze voorkeur. De tweede is de goedkopere poedervorm. Deze zult u eerst zelf moeten aanlengen met water en doorroeren totdat er een gladde, homogene massa ontstaat.
Belangrijke eigenschappen
In de wereld van de glasvezellijm bestaan er verschillende aanbieders. Maar welke variant past nu het beste bij uw behangklus? Dit is van enkele eigenschappen afhankelijk. Denk in de eerste plaats aan de hechtingskracht. Kies altijd voor een variant die deze in hoge mate bezit. Ook moet de lijm goed overschilderbaar zijn. Zeker nadat het product volledig is uitgehard. Tot slot kunt u ook rekening houden met de afpelsterkte. Wanneer deze waarde hoog is, is het gebruik ervan duurzaam te noemen. Bekijk hier de lijmen die wij aanbevelen.
Lijm aanbrengen
Het gebruik van glasvezellijm is niet bepaald moeilijk. U moet alleen even weten hoe u dit het beste aan kunt pakken. In tegenstelling tot de gebruikelijke behanglijm, brengt u dit kant-en-klare mengsel direct vanuit de emmer op de muur aan. Dit doet u met een vachtroller. Brengt u het mengsel eerst op het glasvezelbehang aan? Dan wordt deze zwaar en is de kans op scheuren groot.
Glasvezellijm brengt u dus direct op de muur aan. Zorg ervoor dat u dit gelijkmatig doet. Breng ook niet teveel lijm in een keer aan. Ook raden wij u aan om maximaal twee stroken op het behangwerk vooruit te werken. Wanneer u meer stroken van lijm voorziet, loopt u het risico dat de lijm al is opgedroogd, voordat u aan het behangen toekomt. Tot slot nog een laatste tip: zorg ervoor dat het oppervlak waarop u lijm aanbrengt, breder is dan het stuk glasvezel dat u erop wilt plakken. Hiermee voorkomt u dat het aan de randen weer loslaat.